top of page

Doğal Balı Anlama

Bal sağlığa yararları, besleyici özellikleri, içeriğindeki iyileştirici etkiye sahip etken maddeleriyle hayatımızda değerli bir yere sahiptir; ancak daha kolay yoldan elde edilen, iyi özelliklerinden taviz veren ve sağlıksız sahte balların piyasada daha sık rastlanması ve satın alınması, tüketicinin bal almadan önce daha ince eleyip sık dokumasını olmazsa olmaz bir hale getirmiştir. Bir tüketicinin elindeki balın doğal bal olduğunu anlaması ve hissetmesi değerlidir. Birçok bal firması, popülaritesi ve önemi artan doğal bal kavramının ekmeğini yemekte; ancak tüketiciye arının ürettiğinden tamamen farklı ürünler sunmakta, taviz verdiği standartlarıyla tüketici ve toplum sağlığını riske atmaktadır. Buna ek olarak reklamı yapılan ürünün nitelikleri ile tüketime sunulan ürünün nitelikleri paralellik göstermemektedir. Doğal balın güvenilirliğinin en büyük ölçütlerinden biri hiç şüphesiz alanında yetkili ve deneyimli resmi kuruluşların onayıdır. Bunun yanında tüketicinin de kendi imkanları ile uygulayabileceği ve güvenini sağlaması gereken bazı evsel test metotları mevcuttur. Dilerseniz bunların ne olduğuna şöyle bir göz gezdirelim.


•Gerçek balın kendine has hafif de olsa bir aroması olur. Bu aromatik koku da değişik sıcaklıklarda değişir, bal ısıtıldığında veya soğutulduğunda farklı hissedilir. Bunun aksine sahte balların böyle bir kokusu olmaz, yapay yoldan elde edildiyse de değişen sıcaklıklara doğal tepki gösteremez.


•Doğal bal yoğun bir dokuya sahiptir ve akışkanlığı sahte balların akışkanlığının yanında kolayca fark edilebilir. Balın kavanozda bir uçtan diğerine gitme süreleri karşılaştırılarak yoğun fark edilen akış hızı farkı sahte bal için belirleyici bir fikir verir.


•Doğal bal parmaklar arasına güçlü bir biçimde yapışmaz. Sahte balın içeriğinde bulunan tatlandırıcılar balı daha yapışkan hale getirir.


•Doğal bal ısıtıldığında kısa bir sürede katmanlı bir yapı kazanır ve kabarcık-baloncuk oluşturmaz. Sahte bal ise kabarcık üretir ve karamelize olmaz.


•Sahte balın tadı damakta daha uzun süre kalır ve sebebi de şeker takviyesidir. Doğal balda ilave şeker yoktur ve ağız içindeki kalıcı etkisi daha kısa sürer.


•Bir dilim ekmeğe ince bir katman bal sürülüp yaklaşık 1 dakika beklendiğinde ekmeğin balı fazlaca emmesi, yumuşaması ve nemlenmesi de doğal balda olmayacak bir durumdur. Doğal bal ağır akar ve katmanlı yapısını korur.


•Sahte bal suyun içinde daha hızlı çözünür ve suya karışır. Doğal bal ise suda çözünmeye dirençli bir yapıdadır.


•Doğal balın içinden bazen çok az miktarlarda kovandan çıkmış (polen-arı mumu-propolis gibi) küçük parçacıklar çıkabilir. Sahte ballarda bu durum neredeyse hiç gözlenmez.


•Küçük bir kürdan veya tahta parçası bala bir miktar batırıldıktan sonra kolayca yanıyorsa doğal bal olması daha olasıdır. Sahte balın içeriğindeki nem ateşin yanmasını zorlaştırır.


Bu yöntemlerin birini veya birkaçını uygulamak tüketicinin elindeki ürünün doğallığını kişisel bilgi ve çabasıyla da tescillemesine yardımcı olacaktır. Bal yalnızca doğal olduğunda mucizevi niteliklerini bizimle paylaşır.

15 görüntüleme0 yorum
bottom of page